01-31 EKİM MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME AYI
08 Ekim 2018

Meme Kanseri, dünyada her yıl 1 milyon 700 binden fazla kadını etkiliyor. Ülkemizde Meme kanseri kadınlarda görülen en sık kanser türüdür. Erken evrede teşhis edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip bilinçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla 2004 yılından beri her yıl olduğu gibi bu yılda 1-31 Ekim tarihleri arası Meme Kanserinde erken teşhis ile taramanın önemi hakkındaki çeşitli etkinliklerle farkındalığını artırmak,    ayın anlam ve önemini belirten etkinliklerde bulunulması ve konunun gündemde kalması amacıyla çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir.

Belirti ve nedenleri nelerdir?

-Memede ve koltuk altında ele gelen bir sertlik veya kitle

- Meme ucunda egzama ya da yara
- Meme ucunda gelen iltihaplı ve kanlı akıntı

-Meme ucunda içeriye doğru çöküntü

-Meme cildinin portakal kabuğuna benzer bir hal alması

Meme Üzerinde gözle görülen yara ve hissedilen ağrılar

Nedenleri?

• Erken yaşta adet görmek
• Menopoza geç girmek
• Hiç çocuk doğurmamak
• İlk çocuğunu 35 yaşından sonra doğurmak
• Menopoz döneminden sonra şişmanlık
• Menopoz döneminde hormon tedavisi
• Alkol
• Daha önce bir memesinde kanser olan kadınların diğer memesinde kanser gelişebilir.

Meme Kanseri tedavi yöntemleri

Erken tanı için temelde önerilen üç tedavi yöntemi vardır:

• Kişisel (Kendi kendine yapılan) meme muayenesi: 16 yaş sonrası, reglin 7-10. günleri arasında ayda bir kez yapılması önerilen. Kendi  kendine meme muayenesi.
  • Klinik (Doktor tarafından yapılan) meme muayenesi: 20-40 yaş arası 1-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren ise yıllık olarak doktor tarafından meme muayenesi yapılması önerilir.
  • Mamografi: Standart düzeyde riski olan kadınlarda 40 yaşından itibaren yıllık mamografi yapılması meme kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlamaktadır.

Aylık kendi meme muayenesi ve yıllık mamografisi düzenli yapılanlarda meme kanseri 0. 7 cm çapında yakalanırken, kendi muayenesini zaman zaman yapan ve düzensiz mamografi yapılanlarda tümör ya-kanlandığında çapı 1. 4 cm olmaktadır. Kendi meme muayenesini yap-mayan ve düzensiz mamografi yaptıranlarda tümör yakalanma boyutu 2. 3 cm ve bu muayene ve mamografileri hiç yaptırmayanlarda tümör yakalama çapı 3. 8 cm olmaktadır. Bu veriler düzenli aylık kendi kendine muayene ve düzenli mamografi yaptıranlarda meme kanserinin çok erken evrede yakalanabildiğini göstermektedir.

Erken tanı için tarama tetkikleri nelerdir?

Erken tanı için temelde önerilen birbirlerini tamamlayıcı üç yön-tem vardır:

• Kişisel (Kendi kendine yapılan) meme muayenesi: 16 yaş sonrası, reglin 7-10. günleri arasında ayda bir kez yapılması önerilir. Kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapıldığı konusunda Resim 1-4’e bakınız.

BATMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI