Ramazan'da Ağız ve Diş Sağlığı
13 Mayıs 2019

Batman Ağız Diş Sağlığı Merkezinde görev yapan Dt. Dilek Eren Hürmüz, normalde de dikkat edilmesi gereken ağız ve diş sağlığının Ramazan ayında daha büyük önem kazandığını söyledi.

Hürmüz, “Normalde de dikkat etmemiz gereken ağız ve diş sağlığı, Ramazan ayında daha büyük önem kazanıyor çünkü dişler fırçalanmadığı zaman sahurdan iftara kadarki uzun sürede ağızda üreme şansı bulan bakteriler,  kötü kokulara sebep olurken, dişlerde de çürük oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Ramazan'da oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olmasından, iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda kolayca üreyebilir. Bakteriler ağızda asitlenmeye yol açar, bu da diş çürüklerine neden olur” dedi.


İftarda ve sahurda dişler fırçalanmalı

Dt.Eren Hürmüz Ramazanda sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı, “İftarda ve sahurdan sonra dişler özenle fırçalanmalıdır. Dişler fırçalanırken dil yüzeyi ve diş eti bölgeleri de nazikçe temizlenmelidir. Daha iyi bir ağız hijyeni ve ferah bir nefes için gargara dediğimiz ağız antiseptikleri de kullanılmalıdır. Böylelikle iftar ve sahurdan sonra artan asit miktarı da engellenmiş olur. Bu konuda ağız spreyleri de yardımcı olabilir. Eğer elimizde gargara veya ağız spreyi yoksa bunun yerine tuzlu su ile de ağzımızı çalkalayabiliriz. Çürüklerin dışında diş hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabilir.  Ağız bakımı iyi bir şekilde yapıldığı takdirde ağızdaki kötü kokulardan kurtulabiliriz. Ayrıca anestezi uygulanmadan yapılabilen işlemlerin oruç bozmadığını biliyoruz. İşlem sırasında kişi ağzını temizlemek için kullandığı suyu yutmadığı müddetçe bir sorun yaşanmayacağı için oruç olsak bile hastaneye gidip diş tedavisi yaptırabileceğimizi de unutmamalıyız.”

diş sağlığı2.jpg