Meme Kanseri Hemşire Köy Köy Gezerek Kanserle Mücadelesini Anlatıyor
23 Ekim 2019

KETEM Kadınlara Ulaşmayı Sürdürüyor.

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında etkinlik düzenledi.

Batman Valisi Hulusi Şahin’in eşi Ebru Şahin’in himayesinde düzenlenen aynı zamanda Şahin’in büyük destek verdiği ve eşlik ettiği KETEM ekipleri Demirlipınar (mozgelan) köyündeydi. İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu da etkinlikte kadın konukların yanında yer alarak farkındalık çalışmalarına katkı sundu. Pembe rengin hakim olduğu etkinlikte açılış konuşmaları ve pasta kesiminin ardından kanser ile ilgili sunum yapıldı. Etkinlikte tarama yapan kadınlara hediyeler takdim edildi.

Önce Kadın Sağlıklı Olacak Ki, Gelecek Nesillerde De Bu Bilinç Oluşsun

Ebru Şahin, verilen hizmetin önemine değinerek, “Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ekipleri kansersiz yaşam için en ücra köylere giderek kadınlara ulaşıyor. Önce kadınlarımız sağlıklı olacak ki gelecek nesillerde de bu bilinç yerleşsin. Sağlık ekipleri son derece gelişmiş araçlarla köyleri geziyor. Bu kadınlarımız için büyük bir fırsat. Sağlık ekipleri sahaya çıkarak kadına ulaşıyor. Kadınlarımızın çekinmeden bu taramalara gitmelerini ve kendi sağlıkları için bu güzel hizmetlerden faydalanmalarını rica ediyoruz " dedi.

Kanserden Korunma Ve Kanserle Mücadeleyi Anlatıyor

Meme kanseri tedavisi gören hemşire Burcu Karamut, etkinlikte bir sunum yaparak erken tanıya vurgu yaptı. Karamut’un kanser ile ilgili sunumu konukların ilgisini çekti. Karamut yaşamış olduğu meme kanseri ile ilgili yaşam kesitini katılımcılarla paylaştı. Hastalığı esnasında en büyük desteğinin eşi olduğunu belirten Karamut, KETEM ekibiyle köy köy gezerek kadınlara kanserden korunma ve kanseri nasıl yenebileceklerini anlatmayı sürdüreceğini söyledi.

25 Bin Kadına Ulaşarak Kanser Taraması Yapıldı

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, “Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Yılın her günü ve her türlü mevsim şartlarında çalışmalarını sürdüren, hem hastalıkla ilgili bilgilendirme hem de sağlık taraması yapan KETEM ekiplerimiz bunun için gayret göstermektedir.

İki yıl içerisinde 30-65 yaş arası 25 bin kadına HPV testi ile Rahim Ağzı Kanseri taraması, 40-69 yaş arası 9 bin kadına mamografi çekilerek meme kanseri taraması ve 50-70 yaş arası 26 bin erkek ve kadına gaitada gizli kan testi yapılarak kalın bağırsak kanseri taraması yapılmıştır.

Gezici Mobil Tarama aracımızın yanı sıra İlimizde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) ve Aile Hekimlerince ücretsiz olarak halkımıza yönelik kanser taramaları (meme, serviks, kolon kanseri) yapılmaktadır. 30-69 yaş tüm vatandaşlarımızı KETEM'e ve Aile Hekimliklerine kanser taramalarını yaptırmak üzere davet ediyoruz.

Hizmetten faydalanan 6 çocuk annesi 55 yaşındaki Ayşe Narin ekiplerin köyde olduğunu öğrenince kanser taraması için geldim. Bende meme taramasından geçtim. Ayağımıza kadar gelen bu hizmetten çok memnunuz. Bu hizmetlerinden dolayı yetkililere çok teşekkür ediyoruz." dedi.

  • kanserle_mücadele6.jpg
  • kanserle_mücadele2.jpg
  • kanserle_mücadele5.jpg
  • kanserle_mücadele7.jpg
  • kanserle_mücadele4.jpg
  • kanserle_mücadele8.jpg
  • kanserle_mücadele3.jpg
  • kanserle_mücadele1.jpg