2. Güney Anadolu Aşı Sempozyomu Batman’da Yapıldı
09 Aralık 2019

Güney Anadolu Enfeksiyon Platformu (ÇED ve GÜNİDER) tarafından organize edilen 2. Güney Anadolu Aşı Sempozyum  Batman İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlendi.

07-08 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen sempozyuma birinci basamakta çalışan hekimler, kamu ve özelde görev yapan çocuk hastalıkları ile enfeksiyon hastalıkları uzmanları ve eczacılar katıldı. Program, Batman İl Sağlık Müdürü Dr.Mehmet Hakan Pamukçu, Sempozyum Başkanı Fesih Aktar ile GÜNİDER Başkanı Mustafa Kemal Çelen'in aşıların önemine dikkat çeken konuşmalarıyla başladı.

Fesih Aktar, Mustafa Kemal Çelen, Ömer Karaşahin, Füsun Karaşahin, Mehmet Parlak, Selim Badur, Fethiye Akgül, Yeşim Yıldız, Ayşe Sağmak Tartar, Çiğdem Mermutluoğlu, Recep Tekin, Şafak Kaya, Esra Çörekli, Şafak Özer Balin, Sabahattin Ertuğrul, Sercan Bulut Çelik, Merve Ören, Eyüp Arslan, İrem Akdemir Kalkan, Merve Ayhan gibi alanında uzman konukların katılımıyla düzenlenen bilimsel program 7 oturumda gerçekleştirildi.

Hedefimiz aşısız çocuk bırakmamaktır

İl Sağlık Müdürü Dr.Mehmet Hakan Pamukçu, Bağışıklama hizmetlerinde temel amaç toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile korunabilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların da önüne geçebilmektir. Amacımız sahada hekim arkadaşlarımızın karşılaştığı sıkıntıları hocalarla buluşturup onlardan teknik destek almaktır. Son zamanlarda toplumda yaygınlaşan aşı retleri konusunda aile hekimleri ve topumu bilinçlendirmeye yönelik çalışma yapmalarını sağlamaktır. Sempozyomun Batman'da düzenlenmesi bizleri gururlandırdı. Bu bilimsel çalışmanın düzenlemesinde katkısı olan sempozyum heyetine teşekkür ediyorum. Tüm gayemiz aşısız çocuk bırakmamaktır” dedi.

Sağlığın Başı İçin Batman’da Aşı

‘Sağlığın başı için Batman'da aşı' sloganıyla 2 gün süren sempozyumda; Aşılara genel bakış ve aşı karşıtlığı ile mücadele, Aşılamayla ilgili temel bilgiler 1 ve 2, Aşılama ve profilaksiler, Temel uygulayıcılar ne durumda, Özel gruplarda aşılama, Her yönü ile çocukluklarda aşılama gibi  önemli başlıklar altına; Aşılamayla ilgili genel kavramlar ve aşı tipleri, Temel aşı uygulama ve saklama bilgileri, Gerçek mi efsane mi?, Aşı sonrası ateş, Ülkemizde ve Dünya'da aşı karşıtlığı ve mücadele stratejileri, Hepatit A ve B aşıları, Kuduz aşısı, Kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı, Difteri-boğmaca-tetanoz aşısı, Meningokok ve hib aşıları, İnfluenza ve pnömokok aşıları, Suçiçeği ve zona aşıları, Temas sonrası profilaksi ve immunglobulin uygulamaları, Yenidoğanda rsv profilaksisi, Aile hekimlerinin sahada karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri, Seyahat ve aşılama, Sağlık çalışanları ve aşılama, Gebelik ve   aşılama, Soru ve cevaplarla çocukluk çağı uygulamaları ve Aşı uygulamalarının akılcı ilaç kullanımına katkısı gibi konular konuşuldu. Katılım sertifikalarının takdimi ile toplantı sona erdi.

  • aşı_sempozyumu3.jpg
  • aşı_sempozyumu2.jpg
  • aşı_sempozyumu1.jpg