Ramazan ayında beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler, Bayramda öğün sayısının artmasına ve daha fazla yemek yeme istediğinin oluşmasına sebep olabilmektedir. Geleneksel olarak bayramda şeker, çikolata, özellikle hamur işleri (baklava, börek vb.) gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten ve enerji içeriği yüksek gıdalardır. Ramazanda gün içinde besin tüketmemeye alışmışken birdenbire bu gıdaların sık ve çok tüketilmesi sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Yeterli ve dengeli beslenmek için süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyveler ile ekmek ve tahıl grubundan yeterli miktarlarda tüketilmelidir. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler tercih edilmemelidir. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler, şekersiz veya az şekerli komposto/hoşaf suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler tercih edilebilir. Sıvı kaybı için günde en az 2-2,5 litre sıvı alınmalı. Ayrıca evde kalındığı süre içerisinde evde fiziksel aktivite uygulamaları da yararlı olacaktır.
Sevdiklerimizi Koronadan Koruyalım
Bilindiği üzere Covit-19 ile mücadelemiz devam etmektedir. Sağlık çalışanlarımız 7-24 esasında çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedirler. Vatandaşlarımızdan ricamız Sosyal mesafe, Maske ve Hijyen kurallarına uymaya devam etmeleridir. Bu bayram da sevdiklerimizle bayramlaşmayı telefonla yapalım, birlikte nice bayramlar görmek için sevdiklerimizi coronadan koruyalım. Sağlıklı bir bayram geçirmemiz temennisiyle tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramı mübarek olsun.
Dr.Mehmet Hakan PAMUKÇU
İl Sağlık Müdürü