Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edilmiştir. Sözü edilen merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi ) eğitimi verilmekte ve broşür dağıtımı da yapılmaktadır.
Korunma
Tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri önerilmektedir.
Meme Kanserinin Belirtileri
- Bir memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi (belirgin bir yumru hissedilmese bile)
- Memede ya da meme ucunda ağrı
- Meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (ekzema, mayasıl)
- Meme ucunda çekilmeler
- Memede portakal kabuğu görünümü
- Meme derisinde tahriş
- Tek taraflı meme ucunda akıntı (özellikle kanlı akıntı)
- Memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği
- Meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma
- Koltuk altında yumru (kitle), bazen memede yumru hissedilmeden önce, kanser koltuk altında veya köprücük kemiğinin etrafında şişme veya yumruya neden olabilir.
Tanı
Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM)
KKMM kadının evinde tek başına rahatlıkla her an uygulayabileceği bir muayene yöntemidir. Kadınlar 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.
Kanser taramaları Ülkemizde ve İlimizde ÜCRETSİZ yapılmakta.
Ülkemizde, Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında
HPV : 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV testi ile serviks (rahim ağzı) kanseri,
Mamografi: 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri,
GGK : 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir gaitada gizli kan (G.G.K) tetkiki ile bağırsak kanseri (kolon) taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün her konuda desteğiyleKETEM’ de Toplum Tabanlı Taramalar ücretsiz olarakyapılmaktadır. İlgili yaş grubundaki tüm halkımızı taramalarını yaptırmak için KETEM- Sağlıklı Hayat Merkezlerine ve Aile Hekimlerine bekliyoruz.
KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR.